belle modeste
  tuotteet verkkokauppa korsetti tietoa tietoa Belle Modestesta  
 

KORSETTI JA TERVEYS

Käytä korsettia milloin ja missä haluat. Halutessasi myös nukkuminen onnistuu totuttautumisen jälkeen, ja pian et haluakaan olla ilman korsettia missään. Korsetti jäykistää hieman keskistä vartaloa ja estää täysiä liikeratoja selkärangassa. Se ei kuitenkaan estä normaalia elämää, vain hieman rajoittaa sitä. Kun ottaa liikeradat huomioon, korsettia ei pian edes muista pitävänsä.

Varsinaista hikiliikuntaa emme suosittele korsetissa, mutta esimerkiksi pyöräily ja kevyt tanssiminen - ilman suuria taivutuksia - onnistuu varsin hyvin. Aerobisia lajeja, juoksua tai vaikka tehokasta kuntosalilla käyntiä, kannattaa hieman varoa: korsetin kanssa hapenottokyky on rajoittunut ja hengästyttää nopeasti.

Korsetin hyödyt tulevat ilmi kenties parhaiten ulkonäön osalta. Korsetti tekee kenestä tahansa naisellisen kurvikkaan ja piilottaa "ylimääräiset", luoden kauniin siluetin. Jokaisella on omat syynsä korsetin hankintaan, toiset kaipaavat tukea ja ryhtiä selälle tai rinnoille, toiset taas haluavat korostaa vyötäröään ja litistää vatsaa. Kaikkien ei tarvitse tavoitella maailman pienintä vyötäröä tai äärimmäisiä kurveja. Usein jo muutaman sentinkin häviäminen vyötäröltä korsetin avulla näkyy selvästi. Rintojen päälle ulottuva korsetti tukee rintoja paremmin kuin rintaliivit. Rintavat ihmiset ovat saaneet korsetista paljon hyötyä, koska se vie painetta hartioilta ja niskasta. Korsetti siis kannattelee rintoja, eikä olkaimiakaan välttämättä tarvita muuta kuin koristeiksi. Moni asiakkaamme on kertonut korsetin auttaneet myös raskaista rinnoista johtuviin päänsärkyihin ja joissain tapauksessa myös migreeniherkkyyteen.

Korsetin käyttö nostaa vatsan sisäistä painetta ja auttaa tukemaan selkärankaa. Korsetin käytöllä on hoidettu selkävammoja, pitkällä aikavälillä suoristettu skolioosia ja parannettu ryhtiä. Nostoja tehtäessä korsetti myös pitää selän suorana ja pitää nostot ergonomisesti oikeina. Raskauden jälkeen korsetti on myös mitä mainioin apuväline auttamaan vartaloa palautumaan vauvan jäljiltä tukiessaan vatsaa ja keskivartaloa.

Korsettia pitäessä ei myöskään tule syötyä liikaa, joten se on mainio apuväline myös painontarkkailuun. Tämä täytyy kuitenkin suorittaa rauhassa ja asteittain, koska kehon luontainen sopeutuminen ruokailutottumusten muuttumiseen vie aikaa. Terveydellisesti paras vaihtoehto on syödä useammin ja pienempiä annoksia.

Terveysriskien välttämiseksi on kivun ilmetessä korsetin käyttö lopetettava tai korsettia löysättävä kivun helpottamiseen asti. Piittaamattomuus kiputunteista voi vaarantaa käyttäjän terveyden. Vartalon muotojen muuttaminen korsetilla vaatii rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä hyvin istuvalla, henkilökohtaisesti mitoitetulla korsetilla toteutettuna.

Vatsan lisäksi korsetti vaikuttaa myös muuhun kehoon

KEUHKOT JA SISÄELIMET

Hengitys muuttuu pinnallisemmaksi korsettia käyttäessä, mutta tämän huomaa vasta fyysisiä ponnistuksia tehdessä, kuten portaita noustessa, jolloin saattaa hengästyä helpommin kuin ilman korsettia. Levossa hengitys kulkee helposti, vaikka syvä palleahengitys ei onnistu. Hyvin istuvassa korsetissa yläkeuhkoilla hengittämisen pitäisi olla suhteellisen normaalia. Urheilusuorituksissa ei ehkä kannata käyttää korsettia, mutta pyöräily ja kävely esimerkiksi töihin onnistuu helposti. Korsetissa saa riittävästi happea!

IHO

Päivittäin korsettia käyttävien kannattaa pitää huolta ihosta, etenkin jos on taipumusta kuivuuteen. Suosittelemme ihon rasvaamista kosteusvoiteella suihkun jälkeen. Kosteusvoiteen olisi hyvä antaa imeytyä kunnolla ihoon ennen korsetin uudelleen pukemista. Korsetin ja ihon välissä kannattaa aina pitää esimerkiksi puuvillaista trikootuubia tai jotain muuta vaatetta suojaamassa ihoa painautumilta ja korsettia hieltä ja lialta.

KYLKILUUT

Alemmat kylkiluut ovat "liikkuvia", eli ne ovat vain selkärangan puolelta kiinni ja korsetilla on mahdollista "muotoilla" kylkiluita vahingoittamatta sisäelimiä tai keuhkoja. Satunnaisessa korsetin käytössä kylkiluut eivät muokkaannu pysyvästi, vaan palautuvat, kun korsetti otetaan pois päältä. Pitkäaikaisessa käytössä (useita vuosia, vaatii korsetin käyttöä ympäri vuorokauden) kylkiluut vähitellen muovautuvat uudelleen, etenkin jos korsetin käyttö on aloitettu hyvin varhain, lapsena tai teini-ikäisenä. Luusto muokkaantuu vielä noin 16-vuotiaaksi asti, joten sen nuoremmille emme tee korsetteja, jotta korsetti ei vaikuttaisi vielä kehittyvään vartaloon. Kylkiluut eivät kuitenkaan kasva ristiin tai epämuodostumaan, vaikka korsettia käyttäisikin.

Vanhemmiten kylkiluut jäykistyvät ja ylävartalon muokkaaminen on haastavampaa. Paljon riippuu myös vartalon rakenteesta ja pitkäjänteisyydestä. Esimerkiksi maailmanennätystä kapeimmasta vyötäröstä (38cm) pitää tällä hetkellä Cathie Jung, joka aloitti vyötärön muokkaamisen vasta 45-vuotiaana. Ennätyksen saavuttamiseen meni aikaa yli 15 vuotta.

SISÄELIMET JA VERENKIERTO

Vyötäröä voimakkaasti kiristettäessä suolisto painuu alaspäin ja pyöristää alavatsaa liian lyhyissä korsettimalleissa. Tästä ei ole fyysistä haittaa, enemmänkin se on kosmeettinen haittatekijä. Tätä voidaan vähentää käyttämällä vatsaa litistävää, tarpeeksi pitkää plansettia ja kullekin asiakkaalle sopivaa määrää tukiluita. Lonkkaluiden välissä on paljon tilaa, jonne suolisto mahtuu hyvin.

Sisäelimet nousevat hieman ylöspäin ja pysyvät kylkiluiden suojassa. Korsetti tavallaan pakkaa sisäelimet tiiviimmiksi, eikä kiristys "ulotu" niihin. Kuriositeettina mainittakoon, että myös raskaus muuttaa sisäelinten paikkaa hyvin samantapaisesti kuin korsetti tekee. Sikiö nostaa kasvaessaan sisäelimiä ylöspäin ja työntää suolistoa alaspäin.

Korsetti myös nostaa jonkin verran verenpainetta, joten se tulisi pukea ja riisua rauhassa, jottei verenpaineen vaihtelu aiheuta huimausta tai heikotusta. Historian pyörtyilytarinat ovatkin todennäköisesti käyttövirheitä. On kiristetty liian nopeasti tai avattu korsetti liian vauhdilla ja verenpaine on päässyt heittämään. Joskus saattaa ilmetä puutumisen tunteita korsettia pitäessä. Se on usein viite ylikiristyksestä. On tärkeää, ettei korsettia kiristetä liian tiukalle, liian äkkiä - elimistölle ja vartalolle on annettava aikaa sopeutua muutokseen.

LIHAKSET

Vatsa- ja selkälihakset saavat korsetista huomattavan paljon tukea, koska niiden ei tarvitse tehdä korsettia käytettäessä niin paljon työtä. Moni kokee saavansa paljon helpotusta selkäsärkyihin korsetin avulla. Pitkällisessä käytössä (monen vuoden ajan ympäri vuorokauden käytössä) ilmenee satunnaisesti lihasten surkastumista, mutta tätä voidaan estää venyttelyllä, jumppaamalla ja pitämällä muutenkin lihaskunnostaan huolta. Lihas kutistuu, ei katoa mihinkään ja myös surkastunutkin lihas saadaan treenattua takaisin entiselleen. Samat lainalaisuudet koskevat ihmisiä, jotka eivät harrasta liikuntaa: lihakset surkastuvat, mutta ovat palautettavissa. Korsetti ei siis tuhoa tai kadota selkä- tai vatsalihaksia. Satunnaisesti korsettia pitävien ei tarvitse olla huolissaan lihaksista, etenkin jos viikottain kuntoilee ja pitää itsestään muuten huolta.

Lähteet:
www.staylace.com (Medical Advice sekä Dr. Beaumontin artikkelit)
Fontanel, B. 1997: Support and Seduction: A History of Corsets and Bras.
Steele, V. 2001: The Corset - A Cultural History.
Waugh, N. 1954: Corsets and Crinolines.

FYSIOTERAPEUTIN NÄKÖKULMA MUOTOILEVIEN KORSETTIEN KÄYTTÖÖN

Fysioterapeutti Jukka Kangas, Hämeenlinna

Korsetin käytöstä ja sen terveydellistä haitoista liikkuu paljon huhuja. Olen seurannut korsetin käytön vaikutusta nuoren selkävaivoista säännöllisesti kärsineen naisen toimintakykyyn ja selkäkipuihin. Kyseinen henkilö on käyttänyt korsettia n. 2 vuotta. Korsetin käyttö n. 8-16 tuntia päivässä ei ole aiheuttanut minkäänlaisen lihasten surkastumisen ilmenemistä. Tänä aikana henkilön selkäkivut ovat vähentyneet merkittävästi ja ryhti sekä liikkuessa, että paikallaan ollessa ovat parantuneet. Korsetin käytöstä johtuvan vatsan sisäisen paineen kasvun aiheuttama tuki selkärangalle on mahdollistanut hänen suoriutumisen nostoja sisältävästä työstään ilman selkäkipuja. Hän on harrastanut lihaskuntoharjoittelua jo useita vuosia ja jatkanut harjoittelua täysin entisen kaltaisena.

Olen koonnut seuraavaan hieman tutkimustietoutta korsetin käytön aiheuttamista terveysvaikutuksista. Lisätietoa asiasta kiinnostuneille on luettavissa mm. sivuilta www.staylace.com/medicaladvice, johon dr. Anne Beaumont on koonnut erittäin kattavan tietopaketin korsetin käytöstä tehdyistä lääketieteellistä tutkimuksista. Korsetin käytön terveydelliset haitat Terveysongelmien välttämiseksi voin suositella ainoastaan henkilökohtaisesti mitoitetun korsetin käyttöä. Oli korsetin tarkoitus muuttaa vartalon linjoja tai antaa ortopedista tukea rangalle, hyvä korsetin valmistaja käyttää runsaasti aikaa varmistaakseen korsetin hyvän istuvuuden käyttäjälle. Melko tiukkakaan, hyvin käyttäjän rakennetta vastaava korsetti ei aiheuta terveydellistä haittaa. Terveydellisen haitan muodostavat waist cincherit. Nämä korsetit alkavat 5-10 cm rintalastan alapuolelta loppuen lantioon. Tällainen korsetti kiristettynä tiukaksi aiheuttaa vatsan seinämillä voimakasta rasitusta ja ainoastaan hyvin hoikkien, hyvin harjoitettujen vatsalihasten omaavien ihmisten tulisi käyttää tämän mallista korsettia ja ainoastaan lyhyitä aikoja kerrallaan. Huom! Korsettia käyttäessä kipu on aina merkki lopettaa kiristäminen ja löysätä korsettia. Ensimmäisiä ylikiristymisen oireita ovat päänsärky, kylmä hiki ja puutuminen. Jos edellä mainituista oireista ja kiputunteista ei piitata ollenkaan voidaan erittäin tiukalle kiristetyllä korsetilla aiheuttaa kylkiluiden murtumia (vaatii erittäin voimallista, äkillistä korsetin kiristämistä ja on äärimmäisen harvinaista) tai suolen puristumista (aiheuttaen ummetusta).

KORSETINKÄYTÖN TERVEYDELLISET HYÖDYT

Korsetin käyttö nostaa vatsan sisäistä painetta ja auttaa tukemaan selkärankaa ja näin välttämään selkävammoja. Korsetin käytöllä on hoidettu selkävammoja ja pitkällä aikavälillä suoristettu skolioosia eli selän sivuttaissuunnassa ilmenevää mutkaa. Korsetin käytöllä voidaan tietyissä tapauksissa mm. mahdollistaa selkäkivusta kärsivän henkilön selviytyminen työpäivän rasituksista niin istuma- kuin seisomatyössäkin.

Korsetin käytön aiheuttama vatsaan kohdistuva ulkoinen paine aiheuttaa syödessä aikaisen kylläisyyden tunteen, joka automaattisesti vähentää nautitun ruoan määrää. Tämän vuoksia korsettia voidaan käyttää myös apuna painon hallinnassa. Tämä täytyy kuitenkin suorittaa varovasti ja asteittain, koska kehon luontainen sopeutuminen ruokailutottumusten muuttumiseen vie aikaa. Terveydellisesti paras vaihtoehto on syödä useammin ja pienempiä annoksia. Huom! Terveysriskien välttämiseksi on kivun ilmetessä korsetin käyttö lopetettava tai korsettia löysättävä kivun helpottamiseen asti. Piittaamattomuus kiputunteista voi vaarantaa käyttäjän terveyden. Vartalon muotojen muuttaminen korsetilla vaatii rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä ja on turvallista vain hyvin istuvalla henkilökohtaisesti mitoitetulla korsetilla toteutettuna.

© Belle Modeste 2011

belle modeste korsetti vaaleanpunainen