belle modeste
  tuotteet verkkokauppa korsetti tietoa tietoa Belle Modestesta  
 

TIGHT LACING

MITÄ SE ON?

Tight-lacing tarkoittaa vyötärön muokkaamista pienemmäksi korsetilla. Jotkut pitävät korsettia 23 tuntia päivässä, 7 päivää viikossa eli korsetti päällä myös nukutaan. Korsetti otetaan pois suihkun ja voimistelun tai venyttelyn ajaksi, muulloin sitä pidetään nyöritettynä. Jotkut käyttävät korsettia 10-14 tuntia vuorokaudesta, mutta perusajatuksena tight-lacingissa on pitää korsettia suurimman osan päivästä päällä. Tight-lacing tehdään asteittain, siirtymällä edellistä pienempään korsetteihin vähitellen, ilman terveydellisiä haittoja tai kipua. Tight-lacing tapahtuu vapaaehtoisesti korsetin pitämisestä nauttien. Se voidaan luokitella yhdeksi vartalon muokkaamisen muodoiksi siinä, missä esimerkiksi lävistykset ja tatuoinnitkin, mutta ennen kaikkea se on myös elämäntapa, korseteista pitävien ihmisten harrastus. Se, kuinka pieneksi tai minkä malliseksi kukakin tight-lacer itsensä haluaa, on henkilökohtainen kysymys. Toiset hakevat enemmän tiettyä muotoa, toiset taas pyrkivät tiettyihin ympärysmittoihin.

PIENEMMÄKSI!

Ihannevyötärön saavuttamisen lähtökohtiin on kolme erilaista koulukuntaa. Ensimmäisen metodin mukaan tavoitellun vyötärönmitan tulisi olla 10 tuumaa (n. 25,5cm) pienempi kuin lähtökohtavyötärö. Esimerkiksi 71cm vyötärön tulisi kutistua n. 45 senttimetriin.

Toisen koulukunnan mukaan vyötärön tulisi olla suhteessa rintoihin. Lähtökohdalla korsetin tulisi kaventaa vyötäröä 3/4 osaa, kohtalaisen kavennuksen jälkeen 5/8 osaa ja pienimmän kavennuksen korkeintaan 1/2 rinnanympäryksestä. Joten naisella, jolla on 71 senttimetrin vyötärö ja jonka rinnanympärys on 92cm, tulisi aloittaa vyötärön muokkaaminen 68,5 senttimetrin korsetilla, edetä vähitellen 57 senttiin, muttei mennä alemmas kuin 46 cm. Tällä metodilla saadaan aikaiseksi tasapainoinen naisellinen figuuri.

Viimeisen, kolmannen tavan mukaan, tavoiteltava vyötärö on henkilön yläreiden kokoinen tai vähän pienempi. Tässä metodissa otetaan huomioon henkilökohtainen vartalon paino ja kehon rasvamäärä. Jos henkilö laihtuu tai lihoo, sen pystyy hyvin huomioimaan suhteessa reiteen.
Mikä on mahdollista?

Se, millainen vyötärönmalli on mahdollista saavuttaa, riippuu vartalon rakenteesta ja korsetin mallista. Joillakin edistystä tapahtuu nopeasti, joillakin menee kuukausia tottua korsettiin ja jatkuvasti voimakkaampaan kiristykseen. Mitään erityistä sääntöä tai neuvoa ei ole, korsettiin tottuminen on hyvin henkilökohtainen kokemus ja riippuu kehon lisäksi korsetin säännöllisestä käytöstä, itsekurista ja omistautuneisuudesta asialle. Pyöreämpi ihminen saa alussa nopeammin tuloksia kuin hyvin hoikka tai lihaksikas, toisaalta taas hyvin sirorakenteisella on jo omien mittojensa puolesta etu saavuttaa erittäin pieni vyötärö. Esteettisesti tärkeää kuitenkin on, että vyötärö näyttää hyvältä, symmetriseltä ja sopusuhtaiselta henkilön muuhun vartaloon nähden tai omien esteettisten käsityksien mukaan sopivalta - mittanauhan lukemaa ei tarvitse tuijottaa jatkuvasti!

Yön aikana vyötärö palautuu ainakin osaksi alkuperäisiin mittoihinsa ilman korsettia. Jos korsettia käyttää myös yöllä, sen tulisi olla n. 5cm suurempi kuin päivällä käytettyjen. Yleensä kannattaakin pitää vanhaa, tavallaan vyötäröltä "suureksi" jäänyttä korsettia yöllä ja päivällä uudempaa, pienempää korsettia muokkaamassa vyötäröä. Pitkällisen korsetin käytön jälkeen vyötärö kaventuu luonnollisesta mitastaan, tight-lacer jaksaa voimakkaampaa kiristystä ja näin voidaan taas siirtyä pienempään korsettiin.

Maltillisesti, ajan kanssa ja oikein käytettynä, on mahdollista saavuttaa todella kapea vyötärö, ilman että siitä olisi suurempaa haittaa keholle tai terveydelle. Pitkäaikainen, ympärivuorokautinen korsetin käyttö saattaa surkastuttaa selkälihaksia, koska korsetti tukee niin vahvasti vartaloa, ettei lihaksia tarvita samalla tavalla. Tähän auttaa noin puolen tunnin voimistelu ja venyttely päivittäin, jota muutenkin pitäisi harrastaa selän kunnossa pitämiseksi. Kaikki eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita vartalon muokkaamisesta korsetilla pienemmäksi, eikä näin tarvitsekaan olla.


TIGHT LACERIN KOMMENTTEJA KORSETIN KÄYTÖSTÄ

Tunnettu tight-lacer Spook (www.spook.dk) lopetti yllättäen useita vuosia jatkuneen korsetin jatkuvan, ympärivuorokautisen käytön ja on kuvaillut nettipäiväkirjassaan vartalonsa reaktiota seuraavasti (vapaasti suomennettu Spookin luvalla):

1.syyskuuta.2003
...Olen pärjännyt varsin hyvin ilman korsettia... Minulla ei ole minkäänlaisia selkäongelmia ja kipu häntäluussani, josta aiemmin mainitsin, on kadonnut kokonaan. Häntäluunihan särki, kun siihen ei kohdistunutkaan enää painetta. Aina silloin tällöin tuli myös äkillinen kipu jalan takaosaan - ilmeisesti hermo oli jäänyt pinteeseen. Kylkiluut särkivät aluksi hieman, mutta se meni nopeasti ohi. Välillä tulee hetkiä, jolloin pyörryttää ja luulen sen johtuvan verenpaineen muutoksesta [korsetin pois ottamisen jälkeen]. Arvelen senkin korjaantuvan itsestään vähän ajan kuluttua. Olen tehnyt vatsaliikkeitä säännöllisesti saadakseni vatsalihakseni taas kiinteämmiksi ja olen tyytyväinen siihen, kuinka asiat edistyvät. Tämän lisäksi mitään muuta ei ole oikeastaan tapahtunut. Niille, jotka kuvittelevat jotain maagista tapahtuvan korsettia pitäessä, voin sanoa, ettei vyötäröni ympärys pysynyt 35 sentissä. Se on kai takaisin 55 sentissä, enkä ole mitannut sitä vielä...

© Belle Modeste 2011

belle modeste koretti