belle modeste
  tuotteet verkkokauppa korsetti tietoa tietoa Belle Modestesta  
 

Belle Modesten korsettiopas

Tähän oppaaseen on kerätty hyväksi havaitsemiamme neuvoja koskien korsetin käyttöä, olipa se sitten tilattu Belle Modestelta tai hankittu jostakin muualta. Oppaamme on kattava tietopaketti korsetista: miten sitä käytetään, huolletaan ja mitä asioita korsettia käyttävän on hyvä huomioida.

Ethän kopioi opasta tai osia siitä ilman lupaa!

KORSETIN HUOLTO JA SÄILYTYS

Korsetti säilytetään joko laskostettuna tai puuhenkarin poikkipuulla roikkuen. Älä rullaa korsettia, sillä se suoristaa vartalosi mukaan muotoutuneita luita. Korsetin pesua kannattaa välttää. Pestessä korsetti kuluu turhaan ja metallia sisältävän vaatteen pesu on valitettavan työlästä. Tästä syystä suosittelemme käyttämään korsetin alla aina tuubia, tai muuta ohutta trikoovaatetta: se suojaa korsettia likaantumiselta kuten pussilakana peittoa. Poista kuitenkin korsetistasi tahrat ja tuuleta sitä säännöllisesti. Näin varmistat että korsettisi säilyy hyvänä käyttää monta vuotta!

Pese korsetti hellävaroen käsin lämpimässä (ei kuumassa) vedessä käsipyykille tarkoitetulla pesuaineella. Älä liota, äläkä hankaa rajusti. Älä koskaan pese korsettia pesukoneessa! Huuhtele huolellisesti juoksevassa kylmässä vedessä - älä rutista.

Kiedo korsetti pyyhkeeseen ja painele kevyesti, jotta mahdollisimman paljon kosteudesta imeytyy pyyhkeeseen. Käytä useampaa pyyhettä tarvittaessa. Pyyhekuivauksen jälkeen vaate ei saisi enää valua vettä. Älä väännä korsettia kuivaksi.

Jätä korsetti kuivan pyyhkeen päälle vaakatasoon kuivumaan huoneenlämpöön tai laita hyvin tuuletettuun paikkaan kuivamaan henkarin poikkipuulla. Älä jätä korsettia kuivamaan myttyyn. Älä silitä korsettia.

Kun aika jättää korsetistasi, älä sitä heitä pois. Luut ja plansetin voi käyttää uudelleen! Korsetti voidaan lähes aina myös korjata.

KORSETIN KÄYTÖSTÄ

Korsetin käyttö vaatii rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä. Ensimmäistä kertaa pukiessasi korsettia, älä kiristä sitä heti mahdollisimman kireälle. Vaatteen ja sinun pitää saada totutella toisiinne. Jos kiristät sen heti kovin tiukalle, tulee nopeasti heikko olo ja myös korsetti kärsii siitä. Rauhallisesti totuttaen korsetti "lämpenee" ja muokkaantuu enemmän oman vartalosi mukaiseksi ja vielä mukavammaksi pitää.

Pidä korsettia aluksi lyhyitä aikoja kerrallaan. Aluksi sopiva aika on tunnista pariin tuntiin päivässä kevyesti nyöritettynä. Voit sitten lisätä päälläpitoaikaa ja kiristyksen määrää vähän kerrallaan joka päivä. Tällöin ehdit tottua korsetin tuntuun, eikä siinä tule heikko tai huono olo. Viikon rauhallisemman harjoittelun jälkeen korsetissa jaksaa olla pidempiä aikoja ja napakammin kiristettynä. Koko iltaa, saati sitten koko päivää, ei välttämättä jaksa olla tiukkaan nyöritettynä, jos siihen ei ole kunnolla totuttautunut. Jokaisen vartalo reagoi eri tavalla. Toiset tarvitsevat enemmän aikaa tottuakseen, toiset tottuvat taas hyvin pienessä ajassa korsetin tuntuun.

Älä anna kenenkään toisen sovittaa korsettiasi! Korsetin "asetukset" menevät pilalle ja joudut ajamaan sen uudestaan sisään. Lisäksi korsetti on tehty sinun mittojesi ja mittasuhteittesi mukaiseksi, eikä se tule näyttämään kenenkään muun päällä yhtä hyvältä. Muista myös pukiessasi asetella rinnat huolella korsettiin. Ne eivät välttämättä ole heti oikealla kohdallaan, vaan ne todella pitää erikseen asetella oikeille paikoilleen ja oikeaan asentoon, aivan kuten tekisit pukiessasi rintaliivejä päällesi. Varsinkin rinnan yli ulottuvissa korseteissa on tärkeää, että korsetti on oikealla korkeudella. Tarkkaa sääntöä, millä kohtaa korsetin tulisi olla, ei ole, sinun tulee hakea kohta itse omalta keholtasi. Voit aluksi pitää rintaliivejä totuttautumisen aikana jos tuntuu, ettei löyhempi korsetti tue rintoja kunnolla. Myöhemmin et tarvitse enää rintaliivejä.

Esimerkiksi jos sinulla on tietty tilaisuus, jossa haluaisit käyttää korsettia, totuta itsesi kunnolla. Mikäli kiristät korsetin päällesi ensimmäisen kerran juhlien aamuna, on varmaa, että päiväsi menee pilalle, etkä jaksa olla korsetissa. Jos ei jostain syystä ole pitänyt korsettia pitkään aikaan, esimerkiksi sairastumisen vuoksi, kannattaa aloittaa kiristäminen rauhalliseen tahtiin. Matkustettaessa on huomioitava, että herkät metallinpaljastimet saattavat reagoida korsetin metalliosiin. Nopeimmin selviät tarkastuksesta mikäli pakkaat korsetin matkatavaroihin.

KORSETIN PUKEMINEN

Pukeminen on helpointa, jos joku auttaa, mutta se onnistuu mainiosti yksinkin pienen harjoittelun jälkeen. Seuraavaan olemme koonneet joitakin hyväksi kokemiamme ohjeita: Pue korsetti mielellään aamulla ennen aamupalaa. Vartalon on helpointa mukautua korsettiin, kun vatsassa ei vielä ole mitään. Jos pukeudut korsettiin päiväsaikaan tai vasta illalla, älä syö juuri ennen sen laittoa. Silloin korsetti saattaa ahdistaa täyden mahan takia.

Älä käytä korsettia paljasta ihoa vasten, vaan pidä korsetin alla esim. tiukkaa, ohutta puuvillaista trikootuubia Nyöritä korsetti takaa kuvan ohjeen mukaisesti. (Korsettimme ovat valmiiksi nyöritettyjä, mutta ohje on tarpeen, jos nyöriä vaihdetaan.) belle modeste korsetin nyöritys

Peili on hyvä apu korsettiin pukeutuessa. Löysää ensin nyörejä tarpeeksi, jotta saat korsetin ympärillesi helposti ja kiinnitä plansetti. Kun korsetti on kiinni, tarkista että plansetti tulee tismalleen vartalon keskikohtaan. Tarkista myös, että yläreuna on halutulla kohdalla. Jos plansettia ei ole, pujottaudu korsettiin, ja varmista korsetin olevan suorassa ja oikealla kohtaa. Suorista varjolista nyörityksen alta.

Kun aloitat kiristämisen, kannattaa kääntyä puolittain selin peiliin. Vedä ensin ylimääräinen löysä nyöri pois ennen kuin alat varsinaisen kiristyksen. Vedä keskellä olevista lenkeistä (älä riuhdo) ja kiristä ristikkäin menevistä nyöreistä, ensin alhaalta keskelle ja sitten ylhäältä keskelle. Varjolistaa voi, ja kannattaakin suoristaa aina välillä kiristettäessä. Vedä nyörejä aina sivusuuntaan tai ristiin. Suoraan taaksepäin vedettäessä nyöri ei kiristy kunnolla. Korsetissa on eniten kiristystä vartalon keskiosassa, vyötäröllä. Lantiolla ja yläreunassa on puolestaan huomattavasti vähemmän kiristysvaraa, korsetin ylä- ja alareunaa sinun ei siis tarvitse juuri kiristellä. Kun nyöriä kiristää keskemmältä, muun korsetin paine vetää ylä- ja alareunat sopivalle kireydelle.

Pidä nyöritys suhteellisen tasaisena ylhäältä alas! Älä kiristä pienemmäksi alhaalta tai ylhäältä - tärkeää on, että nyöritys on kohtuullisen tasaleveä. Jos korsetti jää päällä väärään kohtaan, voit löysätä nyörejä ja asetella korsetin parempaan kohtaan. Kärsivällisyys on erittäin tärkeää ja omaa kehoaan kannattaa kuunnella. Korsetti ei saa sattua tai ahdistaa päällä! Jos korsetti alkaa ahdistaa päällä, löysää ja kiristä myöhemmin uudestaan - tottuminen vie oman aikansa! Myös ruokailun jälkeen on hyvä löysätä korsettia, jos tuntuu tukalalta.

Älä koskaan avaa plansettia, kun korsetti on kiristettynä. Löysää nyörit täysin ja rauhallisesti, jotta saat plansetin auki sitä taivuttamatta. Plansetin aukaiseminen korsetin ollessa kiristettynä saattaa murtaa tai taivuttaa sen käyttökelvottomaksi. Jos on ollut pitkään nyöritettynä, esimerkiksi koko päivän, kannattaa löysätä nyörejä hitaasti ja pitää pieniä tauko, ennen kuin ottaa korsetin kokonaan pois. Verenpaine nousee hieman korsetin kanssa ja liian nopea avaaminen â€" kuten kiristäminenkin â€" muuttaa verenpaineen tasoa niin nopeasti, että käyttäjää voi alkaa pyörryttää.

MITEN NYÖRIT SOLMITAAN?

Kun on saavuttanut halutun kiristyksen määrän, nyörit kannattaa solmia tavallisella rusetilla, aivan kuin kengännauhat. Älä tee umpisolmua, jotta korsetin voi tarvittaessa ottaa pois päältä helposti tai löysätä sitä tarpeen mukaan!

Ylimääräiset nyörit voi ujuttaa esim. korsetin takareunan alle tai pujotella osittain ristiin menevien nyörien väleihin. Nyörit voi myös jättää roikkumaan vapaana. Älä kierrä nyörejä vyötärön ympärille. Nyörit hankaavat korsetin kangasta rikki ja tuovat turhaan lisää painetta vyötärölle. Myös ympärysmitta kasvaa, jos nyöriä on paljon ja se kiedotaan suoraan vyötärölle.

MITÄ KORSETIN ALLE?

Korsetin alla kannattaa pitää joustavaa tiukkaa tuubia tai toppia, jotta korsettiin ei kerry hikeä ja likaa ihosta. Belle Modeste valmistaa myös erityisesti korsetin alla käytettäväksi soveltuvia alustuubeja. Tuubin käyttö vähentää korsetin pesukertoja ja pidentää sen ikää. Jos pidät korsettia vaatteiden päällä, silloin tuubia ei välttämättä tarvita vaatteiden alla - riippuu millaista vaatetta korsetin kanssa pidät. Tuubin tilalla napakka aluspaita, -mekko tai body ajaa saman asian. Valitse korsetin alle vaate, jossa on mahdollisimman vähän saumoja. Yritä välttää sivusaumallisia vaatteita, koska ne voivat hangata ja mahdollisesti painaa ihoon kipeästi. Belle Modesten tuubeissa sauma kulkee keskellä selkää jossa se ei hankaa ihoa. Tuubi vähentää myös korsetin alla pidettävän vaatteen tuomaa hankausta ja saumojen painumista ihoon. Myös vaatteiden sisällä olevat pesu- ja tuotelaput kannattaa leikata pois sillä ne saattavat hangata. Alushousut ja sukkahousut voi vetää korsetin päälle, mikäli korsettia pidetään muiden vaatteiden alla. Varsinkin korkeat ja napakat alushousut ja sukkahousut puettuna korsetin päälle häivyttävät korsetin alareunan rajaa. Mikäli korsetin ei haluta näkyvän vaatteiden alta, kannattaa pitää aivan tavallisia vaatteita korsetin päällä. Jos haluaa korostaa korsetin luoman figuuria, kannattaa valita istuvia ja vartaloa mukailevia vaatteita. Alaspäin levenevät hameet korostavat vyötäröä entisestään, istuvat paitapuserot samoin.

Joustavista materiaaleista tehdyt vaatteet myötäilevät hyvin korsetin muokkaamaa vartaloa. Erilaiset kietaisupaidat ja vartaloa mukailevat neuleet, varsinkin ribbineuloksesta, ovat myös käytännöllisiä tuomaan vyötäröä esiin. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että korsetin reunat kuultavat ohuen ja napakan vaatteen tai hyvin laskeutuvan neuleen alta.

TUUBEISTA JA NIIDEN HUOLLOSTA

Tuubin käyttö vähentää korsetin pesukertoja ja pidentää sen ikää. Kun korsetin alla pitää napakkaa tuubia, korsettiin ei kerry hikeä ja likaa ihosta. Muista pestä tuubia usein. Jätä kuitenkin huuhteluaine pois, sillä se se syö kankaan elastisuutta ja saattaa aiheuttaa allergisia oireita herkkäihoisille.

Pue tuubi siten, että sauma tulee selkään sauma ulospäin. Ensimmäisen pesun jälkeen materiaali ensin kutistuu, sitten antaa hieman periksi ja on aavistuksen väljempi. Tarkista ennen korsetin pukemista, että sauma kulkee suoraan, eikä jää kierteelle. Älä koskaan jätä saumaa sivuun tai eteen, sillä se painaa kipeästi korsetin alla. Tuubin alareunassa on joustava satiininauha pitämässä tuubia paremmin paikallaan. Mikäli satiininauha on kummassakin reunassa, yläreunan tunnistaa värikkäästä lankamerkistä takasauman läheisyydessä.

Vaikka sinulla olisi rinnan yli ulottuva korsetti, tuubin ei tarvitse ulottua rintojen yli. Rinnan alue ei vaadi samassa määrin suojausta kuin vyötärön alue. Tuubin voi myös taittaa korsetin yläreunan yli, jolloin se suojaa korsetin reunoja esimerkiksi deodoranttitahroilta.

© Belle Modeste 2011

belle modeste korsetti burlesque